Mående- uppdatering efter en hel dag på sjukan igår

Bild på ena av våra två
stugor
Så är jag då tillbaka i min vardag igen efter först tre underbara dagar på lyxiga resorten St Julian´s på Malta och sedan tre minst lika underbara dagar hos pappa i anspråkslösa Vågsnäs i Örnsköldsvik. Tänk att två så olika platser kan ge samma känsla av välmående och njutning.
Utsikt från det loft vi sover på, klockan 03:00. 
En dag när jag och pappa kom hem från affären så satt det en liten söt och tuffsig sädesärla- unge utanför hans dörr. Han har tydligen ett bo precis ovanför farstubron och den här lilla knodden måste ha ramlat ut. Den var så söt! Men vi var noga med att inte gå alltför nära den eftersom mamman kommer att överge den om hon känner minsta doft av människa. När vi tittade ut 2 timmar senare så var den borta. Förhoppningsvis hade hen lyckats ta sig tillbaka till sina syskon igen på ett eller annat sätt.
Anledningen till att jag inte kunde stanna fler dagar hos min gamle far var ju att jag skulle till sjukhuset igår. Annars hade jag gärna stannat över midsommar, både för att hinna träffa mina vänner lite mer och såklart för att spendera mer tid med pappa. Vi hade så kul tillsammans!

Tacksamt fick jag sällskap av min mor till Huddinge igår. Inte för att jag var orolig för läkarbesöket eller antikroppsbehandlingen utan för att hon själv gärna ville höra vad Per Ljungman hade att säga och för att jag tycker att det känns mycket roligare att ha sällskap. Uppskattat! Det första herr Ljungman gjorde var att hålla upp Tack- kortet som jag hade postat till honom i förra veckan tillsammans med ett foto där jag med ett stort leende springer in på Stockholm Stadion den 31 maj. Han gestikulerade att han tappade hakan och uttryckte flera gånger sin förvåning. Sedan sa han under samtalet också att jag inte har anledning att vara rädd för de olika besvär just nu. "Kan man ta sig runt 4 mil så är det inget allvarligt fel på det fysiska". Med andra ord, allt jag dras med nu (ont i kroppen, svårt att hålla temperaturen, vätskeansamlingar, sömnsvårigheter etc.) är "bara" biverkningar av medicinerna och inget som jag behöver vara rädd för ska vara ett återfall. Jag kände ju själv redan då att det var ett vackert kvitto på att min kropp är starkare än vad jag tror, jag måste bara ha mer tillit till den.

Jag har haft mer ont i ögonen de senaste dagarna också men där har jag mig själv att skylla. De ögondroppar - Metylcellulosa APL - som jag ska ta varje timme, tog jag inte en enda gång under dagarna i Övik. Dumt, jag vet, men det var rent psykologiskt. Jag ville koppla bort så mycket av medicineringen som jag bara kunde medan jag var där. Nu har jag i alla fall börjat ta dom igen, både för att ögonen är så torra att dom svider konstant och för att min goda vän "Nyckelpigan" nu har råkat ut för gråstarr, antagligen som följd av lång kortisonbehandling. Enligt henne får 9 av 10 som stamcellstranplanterats gråstarr, oftast inom loppet av ett till fem år. Jag är väldigt orolig för det, allt som har med ögonen att göra skrämmer mig. Att gå till tandläkaren har jag inga problem med, men varje gång jag blir kallad till ögonläkaren så hoppar hjärtat över ett slag. Jag ska dit på tisdag igen och hoppas att allt fortfarande går åt rätt håll då. Ska vattna ögonen ordentligt med dropparna till dess!

Vi tackade professor Ljungman för alla besked och som vanligt bra svar på våra frågor och både mamma & jag kände oss nöjda efteråt. Vi kom överens om ett nytt läkarbesök om fyra veckor och att jag ska lämna blod varannan vecka i stället för varje nu. 
Jag tog en tripp upp till provtagningsenheten för att lämna fyra rör med blod och sedan åkte mamma och jag upp till Immunbristenheten. Jag trodde att detta skulle vara mitt sista besök här och att jag sen skulle kunna ta behandlingen själv hemma, men förvirrad som jag är så hade jag glömt att jag ska dit redan på tisdag igen. Nåja. De två sköterskorna där är så väldigt trevliga och härliga att ha att göra med och själva behandlingen är ju ganska smärtfri. Under tiden läser jag böcker, pratar lite strunt med sköterskorna, mamma eller andra patienter medan jag blir bjuden på kaffe eller te. Så dom där 90 minuterna går ganska fort ändå. Jag lyckades sticka in nålarna bättre den här gången så det blev inte lika mycket irritation i låren som förra veckan, men när jag reste mig upp så hade jag två svullnader på övre sidan av låren, lika stora som plommon, ett på vardera ben. Mamma kunde inte hålla sig för skratt och bad mig att inte följa med in på någon butik med motiveringen "du kommer bli misstänkt för snatteri". Kul att kunna roa dig lilla mamma! Tur att jag hade en lång kofta på mig...

Sedan följdes mamma och jag åt till Apoteket för att fylla på mitt ständigt sinande förråd av medikament. Tur att jag hade henne som sällskap under dagen, vi spenderade ett antal timmar på sjukhuset! Kvinnan som skulle hjälpa mig på Apoteket arbetade dessutom segt som kola och såg lika trött ut som jag kände mig.

Läkarbesök, samtal från psykoterapeuten för att stämma av att läget är under kontroll, blodprovtagning, antikroppsbehandling och medicinpåfyllning. Phew. Skönt att ha det avklarat för den här veckan!

Etiketter: , , , , , , , ,