Järn (Fe)
|
Procent av RDI vid 100 gram
|
> 60 % av RDI
|
Sojabönor (60 %), Sesamfrö (104 %), Solrosfrön (104 %), Bockhornsklöver(335 %), Gurkmeja (235 %), Lever (67 %)
|
30 - 60 % av RDI
|
Nypon (30 %), Bruna bönor (36 %), Röda bönor (49 %), Vita bönor (39 %),Mungbönor (55 %), Linser (49 %), Ärtor (43 %), Kikärtor (49 %), Havre (38 %), Vetegroddar (57 %), Hirs (34 %), Sötmandel (37 %), Cashewnötter (43 %), Linfrö (59 %), Nässla (31 %), Renkött (56 %)
|
8 – 30 % av RDI
|
Grönkål (12 %), Brysselkål (10 %), Spenat (14 %), Kronärtskocka (11 %),Svamp (10 %), Vitlök (10 %), Katrinplommon (14 %), Bondbönor (14 %), Råg(24 %), Bovete (27 %), Ris (12 %), Pasta (9 %), Valnötter (15 %),Hasselnötter (26 %), Jordnötter (23 %), Chili (9 %), Persilja (26 %), Köttfärs(14 %), Griskött (8 %), Ägg (14 %)
|
Etiketter: Anemi, Hb-värde, Illamående, Järnbrist, Läkemedelsbieffekt, Magsmärta, Stress, Yrsel